Заваллівська громада

Кіровоградська область, Голованівський район

Особливості подання через мобільний застосунок «Моя податкова» Облікової картки за формою № 1ДР або Заяви за формою № 5ДР

Дата: 13.06.2024 08:13
Кількість переглядів: 53

Особливості подання через мобільний застосунок «Моя податкова» Облікової картки за формою № 1ДР або Заяви за формою № 5ДР

Як ФО через мобільний застосунок «Моя податкова» подати Облікову картку за формою № 1ДР або Заяву за формою № 5ДР та як дізнатися про їх прийняття контролюючим органом? Для використання мобільного застосунку «Моя податкова» фізичній особі необхідно завантажити застосунок «Моя податкова» в AppStore або GooglePlay. Доступ до сервісів застосунку здійснюється після проходження електронної ідентифікації онлайн з використанням кваліфікованого електронного підпису (далі – КЕП), отриманого у будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг або за допомогою «хмарного» КЕП.Розділ «Послуги» мобільного застосунку «Моя податкова» забезпечує можливість подання облікової картки фізичної особи – платника податків за формою № 1ДР (далі – Облікова картка за ф. № 1ДР) та заяви про внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків за формою № 5ДР (далі – Заява за ф. № 5ДР).Для формування Облікової картки за ф. № 1ДР або Заяви за ф. № 5ДР у мобільному застосунку фізичними особами необхідно ознайомитися з Повідомленням про склад та мету збору персональних даних у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків. У запропонованих формах Облікової картки за ф. № 1ДР або Заяви за ф. № 5ДР необхідно заповнити відповідні поля електронного документу. При цьому, частина полів електронного документа заповнюється автоматично на підставі реєстраційних та інших даних наявних в ДПС (з можливістю їх коригування).Для приєднання до Облікової картки за ф. № 1ДР або Заяви за ф. № 5ДР сканованих копій документів, що посвідчують особу та інших документів, які підтверджують зміни облікових даних, необхідно у вкладці «Додати копії документів» натиснути «+», вибрати з переліку назву необхідного документа (документ повинен бути у файлі формату pdf/jpg або сфотографовані безпосередньо гаджетом із обмеженням розміру не більше 5МБ) та зберегти документ. Після успішного збереження електронний документ необхідно підписати та направити до контролюючого органу. Розділ «Повідомлення» мобільного застосунку «Моя податкова» надає доступ до квитанцій щодо приймання та обробки податкової звітності, інформаційних повідомлень, кореспонденції тощо, надісланої платнику. Для отримання документа, що засвідчує реєстрацію у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків, з даними про реєстраційний номер облікової картки платника податків, необхідно особисто звернутися до податкового органу, який був обраний під час заповнення Облікової картки за ф. № 1ДР або Заяви за ф. № 5ДР, пред’явити документ, що посвідчує особу, та документ, що підтверджує відомості про місце проживання (перебування) особи.

Кінцевий термін сплати податків за 2023 рік, зазначених в річній податковій декларації про майновий стан і доходи за 2023 рік – 1 серпня

Гайворонська ДПІ Головного управління ДПС у Кіровоградській області нагадує, що фізичні особи повинні самостійно сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену в їх річній податковій декларації про майновий стан і доходи за 2023 рік, до 1 серпня 2024 року (п. 179.7 ст. 179 Податкового кодексу України). У разі несплати узгодженої суми грошового зобов’язання у встановлені ПКУ строки, платники податків притягується до відповідальності у вигляді штрафу. Відповідно до п. 124.1 ст. 124 ПКУ, за несплату узгодженої суми податкового зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб та військового збору за наслідками поданої річної декларації про майновий стан і доходи в строк до 1 серпня року, що настає за звітним, застосовуються такі штрафні санкції: - 5% від погашеної суми податкового боргу при затримці до 30 календарних днів включно після останнього дня строку сплати суми грошового зобов'язання; - 10% від погашеної суми податкового боргу при затримці більше 30 календарних днів після останнього дня строку сплати суми грошового зобов'язання.  Умисні дії, що призводять до несплати, тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі 25% від суми несплаченого (або несвоєчасно сплаченого) грошового зобов’язання (п. 124.2 ст. 124 ПКУ). Повторні умисні дії протягом 1095 календарних днів або такі, що призводять до прострочення сплати грошового зобов’язання на понад 90 календарних днів, тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі 50% від суми несплаченого (або несвоєчасно сплаченого) грошового зобов’язання (п. 124.3 ст. 124 ПКУ). Після спливу 90 календарних днів з останнього дня граничного строку сплати податкового зобов’язання нараховується пеня.

 

З якого часу здійснюється відлік 36 годин, дозволених для роботи ПРРО в режимі офлайн?

Гайворонська ДПІ Головного управління ДПС у Кіровоградській області області нагадує платникам податків що відлік часу, протягом якого ПРРО працював у режимі офлайн, починається від дати та часу, зазначених у повідомленні про проведення розрахункових операцій в режимі офлайн з відміткою «початок переведення ПРРО в режим офлайн», до дати та часу, зазначених у повідомленні з відміткою «завершення режиму офлайн», а також від дати та часу, зазначених у повідомленні з відміткою «завершення режиму офлайн», до дати та часу, зазначених у повідомленні з відміткою «початок переведення ПРРО в режим офлайн», якщо в період між такими строками фіскальним сервером не було зареєстровано розрахункових документів у режимі онлайн-обміну.

Платники ЄП І групи при продажу товарів/наданні послуг ПРРО/РРО не застосовують

Гайворонська ДПІ Головного управління ДПС у Кіровоградській області нагадує, що Законом України від 06.07.1995 №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265)  визначено, що встановлення норм щодо незастосування реєстраторів розрахункових операцій в інших законах, крім Податкового кодексу України, не допускається (абзац другий преамбули Закону № 265). Пунктом 6 ст. 9 Закону №265 встановлено, що при продажу товарів (наданні послуг) платниками єдиного податку (ФОП), які не застосовують реєстратори розрахункових операцій та/або програмні реєстратори розрахункових операцій відповідно до Податкового кодексу України, реєстратори розрахункових операцій та/або програмні реєстратори розрахункових операцій, та розрахункові книжки не застосовуються, - водночас, п.296.10  ст.296 ПКУ встановлено, що реєстратори розрахункових операцій та/або програмні реєстратори розрахункових операцій не застосовуються платниками єдиного податку першої групи. Отже, при продажу товарів (наданні послуг) платники єдиного податку першої групи РРО/ПРРО не застосовують.

ФОП - платники ЄП в межах підприємницької діяльності здійснюють лише ті види діяльності, які зазначені в облікових даних

Гайворонська ДПІ Головного управління ДПС у Кіровоградській області нагадує, що Господарським кодексом України визначено підприємництво як самостійну, ініціативну  та систематичну, на власний ризик господарську діяльність, яка здійснюється суб’єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку - ст. 42 ГКУ. Нормами Податкового кодексу України визначено, що ФОП може самостійно обрати спрощену систему оподаткування, якщо відповідає вимогам, встановленим розділом XIV ПКУ, та реєструється платником єдиного податку в порядку, визначеному ПКУ – п. 291.3 ст. 291 ПКУ. Спрощена система оподаткування, обліку та звітності є особливим механізмом справляння податків і зборів, який встановлює заміну сплати окремих податків і зборів, встановлених п. 297.1 ст. 297 ПКУ, на сплату єдиного податку в порядку та на умовах, визначених главою 1 розділу ХІV ПКУ, із одночасним веденням спрощеного обліку та звітності. В межах підприємницької діяльності ФОП - платник ЄП не має права здійснювати  види діяльності, які не зазначені у його облікових даних.

Дохід ФОП – платника єдиного податку ІІІ групи у разі отримання виручки в іноземній валюті

Гайворонська ДПІ Головного управління ДПС у Кіровоградській області нагадує, що відповідно до норм п. 292.1 ст. 292 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), доходом для  платника єдиного податку -  фізичної особи - підприємця є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ст. 292 ПКУ. При цьому до доходу не включаються отримані такою фізичною особою пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, доходи у вигляді бюджетних грантів, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності. Дохід, виражений в іноземній валюті, перераховується у гривнях за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, встановленим Національним банком України на дату отримання такого доходу - п. 292.5 ст. 292 ПКУ Датою отримання доходу платника єдиного податку є дата надходження коштів платнику єдиного податку у грошовій (готівковій або безготівковій) формі, дата підписання платником єдиного податку акта приймання-передачі безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг). Для платника єдиного податку ІІІ групи, який є платником податку на додану вартість, датою отримання доходу є дата списання кредиторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності - п. 292.6 ст. 292 ПКУ. Отже, всі вартісні показники, які включаються до доходу фізичної особи – підприємця відображаються у національній валюті України, при цьому показники, виражені в іноземній валюті, перераховується у гривнях за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, встановленим Національним банком України на дату отримання такого доходу.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь