Заваллівська громада

Кіровоградська область, Голованівський район

Яким чином СГ може створити та зберегти резервну копію «ПРРО ДПС»?

Дата: 11.10.2023 14:04
Кількість переглядів: 57

Яким чином СГ може створити та зберегти резервну копію «ПРРО ДПС»?

Гайворонська ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області  інформують, що програмним забезпеченням «ПРРО ДПС» не передбачено створення та збереження резервної копії.

Алгоритм розрахунку податкової знижки

Гайворонська ДПІ  ГУ ДПС у Кіровоградській області  нагадує, що право на податкову знижку визначено статтею 166 Податкового кодексу України (далі – ПКУ). Алгоритм розрахунку податкової знижки . 1. Визначається база оподаткування шляхом зменшення річної суми нарахованої заробітної плати на суму страхових внесків до Накопичувального фонду, а у випадках, передбачених законом, – обов’язкових страхових внесків до недержавного пенсійного фонду, які відповідно до закону сплачуються за рахунок заробітної плати працівника, а також на суму податкової соціальної пільги (далі – ПСП) за її наявності. 2. На підставі підтверджуючих документів визначається сума (вартість) витрат платника податку – резидента, дозволених до включення до податкової книжки. 3. Розраховується сума ПДФО, на яку зменшуються податкові зобов’язання у зв’язку з використанням права на податкову знижку. Для цього різницю між базою оподаткування та понесеними платником податку витратами слід помножити на ставку ПДФО (18%). 4. Різниця між сумою ПДФО, фактично утриманого із заробітної плати за рік, та розрахованою сумою ПДФО підлягає поверненню платнику податку. Сума, що має бути повернута, зараховується на банківський рахунок платника податку, відкритий у будь-якому комерційному банку, або надсилається поштовим переказом на адресу, зазначену в податковій декларації про майновий стан і доходи протягом 60 календарних днів після надходження такої податкової декларації (п. 179.8 ст. 179 Кодексу). У разі встановлення порушень контролюючий орган повідомляє платника податку про відмову у наданні/зменшенні суми податкової знижки, визначеної платником у податковій декларації, шляхом вручення платнику податків акта перевірки та податкового повідомлення-рішення.

 

Про РРО/ПРРО при оплаті за товар на рахунок у форматі IBAN

Гайворонська ДПІ  ГУ ДПС у Кіровоградській області  нагадує, що обов’язок застосування РРО/ПРРО нормами Закону України від 06 липня 1995 року №265/95-ВР. Документом встановлено загальні правила здійснення розрахункових операцій. Зокрема, у разі проведення розрахунків у готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) застосування РРО/ПРРО є обов’язковим у встановленому Законом № 265 порядку. Разом з тим, п. 2 ст. 9 Закону №265 встановлено пільгу, відповідно до якої РРО/ПРРО та розрахункові книжки не застосовуються при виконанні банківських операцій. якщо продавець надає покупцю для оплати за товар реквізити свого поточного рахунку у форматі IBAN і покупець самостійно здійснює повну попередню оплату з їх використанням. У такому випадку РРО/ПРРО не застосовується, оскільки така операція є різновидом банківської операції, незалежно від обраного покупцем способу оплати. 

Бажаючим здійснювати господарську діяльність слід обов’язково зареєструватися

Гайворонська ДПІ  ГУ ДПС у Кіровоградській області  нагадує, що обов’язковою умовою для здійснення усіх видів підприємницької діяльності є державна реєстрація як суб’єкта господарювання. За провадження господарської діяльності без державної реєстрації як суб’єкта господарювання ст. 164 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено штраф до 85 тисяч гривень з конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва, сировини і грошей, одержаних внаслідок вчинення такого адміністративного правопорушення.. Звісно, виклики сьогодення спричинені військовою агресією сусідньої держави, багатьох ставлять перед непростим вибором. Одні змушені кардинально змінювати вид діяльності, інші взагалі шукають будь-яких джерел отримання доходу. Проте, кожен з нас має пам’ятати, що саме сьогодні закладаються цеглини у побудову сильної України, в якій законодавча норма поширюватиме свою дію на всіх без виключення. Тож вже сьогодні, усвідомлення та прийняття від держави чесних правил «гри» кожним, хто здійснює господарську діяльність - стає запорукою нашої Перемоги над ворогом та розбудови економіки нашої країни.

Про добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування

Гайворонська ДПІ  ГУ ДПС у Кіровоградській області  нагадує, що особи, зазначені в частині першій ст. 10 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI, мають право підписати договір з контролюючим органом про добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування протягом строку, визначеного в договорі про добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування, але не менше одного року (крім договорів про одноразову сплату).Тобто особа, якій не вистачає до страхового стажу декількох місяців, може заключити договір про добровільну участь, яким передбачена одноразова сплата єдиного внеску за попередні періоди (у тому числі за період з 01 січня 2004 року по 31 грудня 2010 року), в яких вона не підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню на будь-який період, але не менше одного місяця. Сума сплаченого єдиного внеску за кожен місяць такого періоду не може бути меншою за мінімальний страховий внесок на дату укладення договору, помножений на коефіцієнт 2. Проте  ця сума не може бути більшою за суму єдиного внеску, обчисленого виходячи з максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої на дату укладення договору.

Про терміни експлуатації РРО

Гайворонська ДПІ  ГУ ДПС у Кіровоградській області  нагадує, що Постановою Кабінету Міністрів України від 12.05.2004 року № 601 затверджено Порядок технічного обслуговування та ремонту РРО. Документом встановлено, що строк служби РРО – це строк, протягом якого виробник (постачальник) гарантує працездатність РРО, у тому числі комплектувальних виробів та його складових частин, збереження інформації у фіскальній пам’яті за умови дотримання користувачем вимог експлуатаційних документів. При цьому, строк служби реєстраторів розрахункових операцій встановлює виробник цієї продукції. Разом з тим, при визначенні строку експлуатації РРО слід керуватися рішенням Державної комісії з питань впровадження електронних систем і засобів контролю та управління товарним і грошовим обігом при Кабінеті Міністрів України від 30.11.1999 № 11. Вказаний документ встановив термін експлуатації РРО, а саме, 7 років з моменту введення в експлуатацію, але не більше дев’яти років від дати випуску. Звертаємо увагу, що скасування реєстрації РРО не відбувається автоматично. Для здійснення цієї процедури суб’єкт господарювання або представник суб’єкта господарювання подає до контролюючого органу за місцем реєстрації РРО заяву за формою № 4-РРО «Заява про скасування реєстрації реєстратора розрахункових операцій» (J1313605). Перед скасуванням реєстрації РРО його необхідно розпломбувати в Центрі сервісного обслуговування, з яким суб’єктом господарювання укладено договір про технічне обслуговування та ремонт РРО. Разом із заявою про скасування реєстрації суб’єкт господарювання надає до контролюючого органу реєстраційне посвідчення.  

 Чи застосовують РРО чи ПРРО підприємці – платники єдиного податку, які здійснюють перевезення пасажирів при проведенні розрахунків з використанням талонів, квитків?

Гайворонська ДПІ  ГУ ДПС у Кіровоградській області  інформує, що відповідно до п. 296.10 ст. 296 Податкового кодексу України реєстратори розрахункових операцій та програмні РРО не застосовуються платниками єдиного податку першої групи. Згідно з п. 4 ст. 9 Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» РРО або ПРРО та розрахункові книжки не застосовуються, зокрема, при продажу проїзних і перевізних документів на автомобільному транспорті з видачею талонів, квитанцій, квитків з нанесеними друкарським способом серією, номером, номінальною вартістю. Статтею 39 Закону України від 05 квітня 2001 року № 2344-III «Про автомобільний транспорт» визначено, що документ для регулярних  пасажирських перевезень для пасажира – квиток на проїзд в автобусі та на перевезення багажу (для пільгового проїзду – посвідчення особи встановленого зразка чи довідка, на підставі якої надається пільга), а в разі запровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду – електронний квиток та документи для пільгового проїзду. Наказом Міністерства транспорту та зв’язку України від 25.05.2006 № 503 затверджені Типові форми квитків на проїзд пасажирів і перевезення багажу на маршрутах загального користування. Отже, фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку, які здійснюють перевезення пасажирів, у разі проведення розрахунків з використанням талонів, квитків з нанесеними друкарським способом серією, номером, номінальною вартістю, РРО або ПРРО та РК не застосовують.

 

Чи передбачена відповідальність до суб’єктів господарювання за нестворення (несвоєчасне створення) щоденних Z-звітів на РРО або ПРРО з причини потенційного/аварійного відключення електроенергії у період дії воєнного стану?

Гайворонська ДПІ  ГУ ДПС у Кіровоградській області  інформує, що пунктом 9 ст. 3 Закону № 265 встановлено, що суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) зобов’язані щоденно створювати у паперовій та/або електронній формі РРО (за виключенням автоматів з продажу товарів (послуг)) або ПРРО фіскальні звітні чеки у разі здійснення розрахункових операцій. Посадові особи та працівники торгівлі, громадського харчування та сфери послуг, а також посадові особи уповноважених банків, небанківських фінансових установ та суб’єктів господарювання, що здійснюють свою діяльність на підставі агентських угод з уповноваженими банками з торгівлі валютними цінностями в готівковій формі та/або отримали відповідні ліцензії Національного банку, за порушення вимог Закону № 265 притягуються контролюючими органами до адміністративної відповідальності згідно із законом. Адміністративна відповідальність за порушення встановленого законом порядку проведення розрахунків у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг визначена ст. 155 прим. 1 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07 грудня 1984 року № 8073-Х із змінами та доповненнями.  Враховуючи викладене, у випадку нестворення (несвоєчасного створення) щоденних Z-звітів на реєстраторах розрахункових операцій або програмних реєстраторах розрахункових операцій, з причин потенційного/аварійного відключення електроенергії, суб’єкти господарювання не нестимуть відповідальності за умови підтвердження такого факту належними доказами, зокрема, інформацією, розміщеною на вебпорталах енергопостачальних компаній, про відключення електроенергії у відповідній місцевості чи неможливості її постачання через пошкодження енергетичних мереж, тощо. Водночас, у разі порушення суб’єктами господарювання вимог законодавства у сфері здійснення розрахункових операцій та неможливості підтвердження, що такі порушення вчинені внаслідок обставин непереборної сили (форс-мажору), посадові особи суб’єктів господарювання та особи, які здійснюють розрахункові операції будуть нести адміністративну відповідальність, встановлену ст. 155 прим. 1 КУпАП.

 Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь