Заваллівська громада

Кіровоградська область, Голованівський район

ШВЕЦЬ ОЛЕКСАНДР ВАСИЛЬОВИЧ

Дата: 12.09.2023 17:41
Кількість переглядів: 213

Фото без опису

Швець Олександр Васильович

(17.04.1986-07.09.2022)

 

Народився Олександр 17 квітня 1986 року в селі Новолитовськ Приморського краю.                                                                                   

Будучи дитиною. Разом з батьками, переїхав у  село Могильне. Навчався у  Могильненській  загальноосвітній школі, потім  -  у  Гайворонському  СПТУ,  де  здобув професію тракториста.

У 2004 році призваний до лав Збройних Сил України.

Службу проходив у Генеральному штабі, в батальйоні зв’язку.

Після закінчення служби працював у м. Києві.

З 2014 року і до останнього свого подиху Олександр Швець самовіддано захищав територіальну цілісність України, воював за нашу свободу і незалежність у найгарячіших точках.

16 травня 2014 року виявив бажання проходити військову службу за контрактом у 17 батальйоні Сил територіальної оборони ЗСУ на посаді командира відділення стрілецького взводу ВОС 100182А .

У період з 22.08.2014 р. по 11.03. 2015 р. брав участь в антитерористичній операції на території Донецької та Луганської областей.

З  2016 року Швець О.В. уже у складі 2 БОП в/ч 3018 НГУ брав участь у здійсненні заходів із забезпечення національної оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації в Україні. Протягом 8 місяців брав безпосередню участь у боях на Світлодарській дузі, в одному із таких боїв врятував життя свого побратима, а сам отримав контузію і осколкові поранення.

Із першого дня повномасштабного вторгнення разом зі своїми побратимами захищав Україну в м. Сєвєродонецьк, м. Рубіжне Луганської області, м. Краматорськ Донецької області, с. Волохів Яр Ізюмського району Харківської області.

Ще до повномасштабного вторгнення Росії в Україну Олександр Швець постійно удосконалював свою професійну військову майстерність, брав участь у багатонаціональних навчаннях «RAPID TRIDEN» (2016р., 2021р.), які проводилися у Міжнародному центрі миротворчості та безпеки ( IPSC). Завжди був вірний своїм побратимам і бригаді від початку її створення. Завжди йшов у бій першим, захищаючи своїх хлопців. Його спокійна впевненість, відкритість та професіоналізм додавали воїнам сил та надій. Він був для них прикладом і мотиватором.

«Знищувати ворога та зупинити геноцид українців» - цими ідеями жив Олександр Швець і виховав багато професійних воїнів, які зараз боронять нашу землю від ворога.

Загинув ШВЕЦЬ ОЛЕКСАНДР ВАСИЛЬОВИЧ  під час контрнаступу під Балаклеєю, на Харківщині, 7 вересня 2022 року, а 8 вересня над Балаклеєю уже замайорів український прапор.

За самовіддану службу, за високий професіоналізм Олександр Швець нагороджений:

-        Почесним нагрудним знаком начальника Генерального штабу – Головнокомандувача Збройних сил України «За взірцевість у військовій службі» ( наказ № 318 від 29052015р);

-        відзнакою Президента України «За участь в антитерористичній операції» (№53/2016 від 17.02 2016р);

-        Подякою Національної гвардії України (наказ №487 від 03.082017р.);

-        Грамотою Національної гвардії України (наказ № 340 від 22.06.2018 року);

-        нагрудним знаком «За доблесну службу» (наказ №594 від 06.11.2019р.);

-        нагрудним знаком «За відвагу в службі» (наказ МВС України №116 о/с від 09.09 2021р).

 

Указом Президента України «Про відзначення державними нагородами» № 368/2022 від 24 травня 2022 року майстер-сержант ШВЕЦЬ ОЛЕКСНАДР ВАСИЛЬОВИЧ «За особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі» нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня.

 

Указом Президента України «Про відзначення державними нагородами» №81/2023 від 15 лютого 2023 року ШВЕЦЬ ОЛЕКСНАДР ВАСИЛЬОВИЧ «За особисту мужність і самовідданість, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, сумлінне і бездоганне служіння Українському народові» нагороджений орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня (посмертно).

 

Похований Швець Олександр Васильович у м. Буча, Київської області.

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь