Заваллівська громада

Кіровоградська область, Голованівський район

До якого контролюючого органу необхідно звертатись фізичним особам – власникам декількох об’єктів нерухомості, розміщених в різних населених пунктах, для проведення звірки даних?

Дата: 04.09.2023 20:50
Кількість переглядів: 51

 

До якого контролюючого органу необхідно звертатись фізичним особам – власникам декількох об’єктів нерухомості, розміщених в різних населених пунктах, для проведення звірки даних?

Гайворонська ДПІ Головного управління ДПС у Кіровоградській  області звертає увагу, що відповідно до п.п. 266.7.3 п. 266.7 ст. 266 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) платники податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за своєю податковою адресою для проведення звірки даних щодо: - об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності платника податку; - розміру загальної площі об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності платника податку; - права на користування пільгою із сплати податку; - розміру ставки податку; - нарахованої суми податку. У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів, зокрема, документів на право власності, контролюючий орган за податковою адресою платника податку проводить перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним). Згідно з абзацом другим п.п. 266.7.4 п. 266.7 ст. 266 ПКУ у разі подання платником податку контролюючому органу правовстановлюючих документів на нерухоме майно, відомості про яке відсутні у базі даних інформаційних систем центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, сплата податку фізичними особами здійснюється на підставі поданих платником податку відомостей до отримання контролюючим органом відомостей від органів державної реєстрації прав на нерухоме майно про перехід права власності на об’єкт оподаткування. Крім того, фізичні особи, з використанням кваліфікованого електронного підпису, мають можливість переглянути сформовані податкові повідомлення-рішення щодо сум нарахованих їм податкових зобов’язань з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, в меню «ЕК для громадян»/розділ «Загальна інформація про платника»/вкладка «Повідомлення про обов’язок сплатити суму грошового зобов’язання (ППР)» приватної частини Електронного кабінету, вхід до якого здійснюється за адресою: http://cabinet.tax.gov.ua, а також через вебпортал ДПС.

Чи застосовуються штрафні санкції за порушення законодавства по єдиному внеску та чи нараховується пеня у період воєнного стану в Україні?

Законом України від 15 березня 2022 року № 2120-IХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» внесені зміни до розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 2464). Так, згідно з п. 9 прим. 21 розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 2464 тимчасово, на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану та протягом трьох місяців після припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану, штрафні санкції, визначені частиною одинадцятою ст. 25 Закону № 2464, не застосовуються. Крім того, відповідно до п. 9 прим. 22 розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 2464 тимчасово, на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану та протягом трьох місяців після припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану, платникам єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування не нараховується пеня, а нарахована пеня за ці періоди підлягає списанню.

До 1 серпня громадяни, які подали декларації, мають сплатити податкові зобов’язання, зазначені у деклараціях

Гайворонська ДПІ Головного управління ДПС у Кіровоградській  області нагадує, що до 1 серпня громадяни, які подали декларації про майновий стан і доходи, отримані у 2022 році, у рамках деклараційної кампанії 2023 року, мають сплатити податкові зобов’язання з ПДФО та військового збору, зазначені в поданих деклараціях. 

 

Про нюанси заповнення ф. № 20-ОПП

Гайворонська ДПІ Головного управління ДПС у Кіровоградській  області звертає увагу, що платники податків зобов’язані стати на облік у відповідних контролюючих органах за основним та неосновним місцем обліку та повідомляти про всі об’єкті оподаткування і об’єкти, пов’язані з оподаткуванням. Нагадуємо, що порядок обліку платників податків і зборів затверджено наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 №1588. Інформування про об’єкти оподаткування та пов’язані з оподаткуванням відбувається шляхом подання повідомлення за ф. № 20-ОПП протягом 10 робочих днів після їх реєстрації, створення чи відкриття. При цьому, платники можуть подати повідомлення за ф. № 20-ОПП засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу та електронних довірчих послуг. Слід пам’ятати, що графа 12 «Реєстраційний номер об’єкта оподаткування» розд. 3 «Відомості про об’єкти оподаткування платника податків» повідомлення за ф. № 20-ОПП, заповнюється у разі реєстрації об’єкта оподаткування у відповідному державному органі і вноситься із дотриманням послідовності всіх цифр, знаків, двокрапок, інтервалів тощо, в тому числі  кадастрового номера для земельної ділянки. Проте, повідомлення за ф. № 20-ОПП з інформацією про об’єкти оподаткування, які зареєстровані у відповідному державному органі без присвоєння реєстраційного номера (кадастрового номера, реєстраційного номера об’єкта нерухомого майна), подаються до контролюючого органу за основним місцем обліку в паперовому вигляді із доданням копії документа, що підтверджує реєстрацію об’єкта оподаткування у відповідному державному органі. При цьому, графа 12 «Реєстраційний номер об’єкта оподаткування» повідомлення за ф. № 20-ОПП не заповнюється.

Про ПДФО при продажу декількох об’єктів нерухомості одночасно

Гайворонська ДПІ Головного управління ДПС у Кіровоградській  області нагадує, що відповідно до норм ст. 172 Податкового кодексу України не оподатковується один раз протягом звітного податкового року, за умови перебування такого майна у власності платника податку більше трьох років, дохід, отриманий від продажу (обміну) земельної ділянки, що не перевищує норми безоплатної передачі, визначені ст. 121 ЗКУ залежно від її призначення. Дохід, отриманий платником податку від продажу протягом звітного (податкового) року об’єкта нерухомості, не зазначеного у п. 172.1 ст. 172 ПКУ, підлягає оподаткуванню за ставкою 5 відс.. Під продажем розуміється будь-який перехід права власності або будь - яких інших аналогічних прав на об’єкти нерухомості, неподільний об’єкт незавершеного будівництва/майбутній об’єкт нерухомості, подільний об’єкт незавершеного будівництва, крім їх успадкування та дарування. При продажу об’єкта нерухомості, припустимо гаража, слід пам’ятати, що земельна ділянка під ним є окремим об’єктом права власності. Відтак дохід, отриманий платником податку від одночасного продажу один раз протягом звітного року за одним договором купівлі-продажу гаража оподатковується податком на доходи фізичних осіб за ставкою 5 відс., а дохід від продажу земельної ділянки, на якій він розташований, з призначенням для будівництва індивідуальних гаражів, що не перевищує 0,01 га та перебуває у власності більше трьох років – не оподатковується.

Про відповідальність за нестворення щоденних Z-звітів

Гайворонська ДПІ Головного управління ДПС у Кіровоградській  області нагадує, що суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг зобов’язані щоденно створювати у паперовій та/або електронній формі РРО (за виключенням автоматів з продажу товарів (послуг)) або ПРРО фіскальні звітні чеки у разі здійснення розрахункових операцій. За порушення, встановленого Законом № 265, порядку проведення розрахунків у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, зокрема, нестворення (несвоєчасне створення) щоденних Z-звітів у паперовій та/або електронній формі РРО (за виключенням автоматів з продажу товарів (послуг)) або ПРРО фіскальні звітні чеки у разі здійснення розрахункових операцій – до платників податку застосовується штраф відповідно до норм Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Електронний кабінет: меню «Листування з ДПС»

Гайворонська ДПІ Головного управління ДПС у Кіровоградській  області нагадує, що листування з Державною податковою службою можливо здійснити за допомогою Електронного кабінету. Так, меню «Листування з ДПС» дозволяє надіслати довільну кореспонденцію (лист, запит тощо) до відповідного органу ДПС (Державна податкова служба України). Форма підготовки такої кореспонденції передбачає заповнення або вибір із запропонованих наступних реквізитів: регіон в якому знаходиться орган ДПС; орган ДПС, до якого відправляється лист; тип документа; тематика звернення; короткий зміст листа; сканований документ, який необхідно завантажити (файл повинен бути у форматі pdf із обмеженням розміру не більше 5 МБ). Зберегти проєкт листа можна натиснувши кнопку «Зберегти»: Збережену чернетку можна підписати та надіслати до органу ДПС в меню «Вхідні/вихідні документи» у вкладці «Відправлені документи», натиснувши кнопки «Підписати» та «Відправити». На протязі одного робочого дня після надсилання листа до органу ДПС автора електронного листа буде повідомлено про вхідний реєстраційний номер та дату реєстрації запиту в органі ДПС, до якого даний запит направлено. Інформацію щодо отримання та реєстрації листів в органі ДПС користувач може переглянути в вкладці  «Вхідні документи» режиму «Вхідні/вихідні документи».

З 01 липня при сплаті бюджетних платежів та єдиного внеску використовується виключно структурований формат реквізиту «Призначення платежу»

Гайворонська ДПІ Головного управління ДПС у Кіровоградській  області нагадує, що з метою мінімізації кількості обов’язкових полів реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції та спрощення процедури заповнення платниками платіжної інструкції, Міністерством фінансів України затверджено наказ від 22.03.2023 №148 «Про затвердження Порядку заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави, а також у разі їх повернення», зареєстрований у Міністерстві юстиції України 28 березня 2023 року за №528/39584 (далі – Наказ №148), який набрав чинності з 01 квітня 2023 року. 
Наказом №148 передбачено, що з 01 липня 2023 року, платники під час сплати податків, зборів, платежів, єдиного внеску використовують виключно структурований формат реквізиту «Призначення платежу», який передбачає заповнення тільки двох обов’язкових полів встановленого формату, а саме «Код виду сплати» та «Додаткова інформація запису».  Зазначене не стосується платників єдиного рахунку. Під час заповнення поля «Код виду сплати» платник заповнює код виду сплати, визначений Переліком кодів видів сплати.

Приклад заповнення реквізиту «Призначення платежу» під час сплати ЄСВ:

По-новому у реквізиті «Призначення платежу» зазначаємо:

101 сплата ЄСВ за І чи ІІ половину відповідного місяця

По-старому заповнювали так:

*;101;30120659; єдиний внесок за лютий 2023 року;;;.

Приклад заповнення реквізиту «Призначення платежу» під час сплати ЄП:

По-новому у реквізиті «Призначення платежу» зазначаємо:

101 єдиний податок за І квартал 2023 року

По-старому заповнювали так: *;101;30120659; єдиний податок за І квартал 2023 року.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь