Заваллівська громада

Кіровоградська область, Голованівський район

Хто оплачує “лікарняний” у разі нещасного випадку на виробництві?

Дата: 20.04.2023 19:37
Кількість переглядів: 89

Фото без опису

Хто оплачує “лікарняний” у разі нещасного випадку на виробництві?

 

З початку 2023 року відбулись зміни у законодавстві щодо механізму оплати листків тимчасової непрацездатності у зв’язку з нещасним випадком на виробництві.

Згадаємо, як було раніше…

Відповідно до Закону України № 1105 “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування” (із змінами) допомога по тимчасовій непрацездатності, пов’язана з нещасним випадком на виробництві або професійним захворюванням, призначалася і виплачувалася страхувальником за місцем роботи потерпілого, де стався страховий випадок, у розмірі 100 % середнього заробітку (оподатковуваного доходу). При цьому перші п’ять днів тимчасової непрацездатності оплачувалися власником або уповноваженим ним органом за рахунок коштів підприємства, установи, організації, а починаючи з шостого дня непрацездатності – за рахунок коштів Фонду соціального страхування України.

Що змінилось у 2023 році…

Допомога по тимчасовій непрацездатності, пов’язана з нещасним випадком на виробництві або професійним захворюванням, призначається і виплачується в розмірі 100 % середньої заробітної плати (оподатковуваного доходу). При цьому перші сімнадцять днів тимчасової непрацездатності оплачуються роботодавцем за рахунок коштів підприємства, установи, організації, а починаючи з вісімнадцятого дня непрацездатності – за рахунок коштів Пенсійного фонду України.

Яким документом це врегульовано?

Законом України від 21.09.2022 № 2620-ІX “Про внесення змін до Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування” та Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, який набрав чинності з 01 січня 2023 року.

 

 

 

Олена Романченко, заступник начальника

головного управління Пенсійного фонду України

в Кіровоградській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь