Заваллівська громада

Кіровоградська область, Голованівський район

З 01 квітня 2023 року запроваджується міжнародний стандарт ISO 20022 у платіжній інфраструктурі України

Дата: 06.04.2023 10:01
Кількість переглядів: 213

З 01 квітня 2023 року запроваджується міжнародний стандарт  ISO 20022 у платіжній інфраструктурі України 

Гайворонська ГУ ДПС  у Кіровоградській  області повідомляє, що Законом України від 30 червня 2021 року № 1591-ІХ «Про платіжні послуги» (далі – Закон) створено умови для переходу української платіжної інфраструктури на міжнародний стандарт обміну платіжними повідомленнями ISO 20022, який є основою функціонування європейських платіжних систем. На виконання вимог вищевказаного Закону Правлінням Національного банку України прийнята постанова від 16.09.2021 № 93 «Про запровадження міжнародного стандарту ISO 20022 у платіжній інфраструктурі України», згідно з якою в рамках реалізації проєкту Національного банку України «Розвиток платіжної інфраструктури України» з 01 квітня 2023 року запроваджується у платіжній інфраструктурі України міжнародний стандарт ISO 20022. У зв’язку з цим, Національний банк України з 01 квітня 2023 року впроваджує систему електронних платежів нового покоління СЕП – 4.0, у якій забезпечено можливість цілодобового режиму роботи СЕП 24/7 без зупинення роботи із виконання міжбанківських платіжних операцій. Таким чином, з 01 квітня 2023 року усі міжбанківські платіжні операції в гривні здійснюватимуться з переходом на щоденне опрацювання переказів в національній валюті, включаючи вихідні та святкові дні. Тобто Державна податкова служба України буде отримувати від Державної казначейської служби України інформацію про надходження на бюджетні/ небюджетні рахунки також у вихідні та святкові дні. В умовах дії міжнародного стандарту ISO 20022, з метою врегулювання механізму сплати податків, зборів, платежів, єдиного внеску, затверджено наказ Міністерства фінансів України від 22.03.2023 № 148 «Про затвердження Порядку заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, внесення авансових (передоплати), грошової застави, а також у разі їх повернення», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 28 березня 2023 року за № 528/39584 (набирає чинності з 01 квітня 2023 року). Цим наказом передбачено, що платники під час сплати податків, зборів, платежів, єдиного внеску з 01 липня 2023 року використовують виключно структурований формат реквізиту «Призначення платежу», який включає заповнення тільки двох обов’язкових полів, а саме «Код виду сплати» та «додаткова інформація запису». Це не стосується платників єдиного рахунку. Звертаємо увагу, що одночасно для всіх платників запроваджено перехідний період, який надає можливість до 01 липня 2023 року при сплаті податків, зборів, платежів, єдиного внеску використовувати і старий формат реквізиту «Призначення платежу» (наказ Міністерства фінансів України від 24 липня 2015 року № 666 втрачає чинність 01 липня 2023 року).

Задекларована праця = трудові і соціальні права

Працювати за трудовим договором – вигідно!  З моменту укладення трудового договору ви – найманий працівник, який має трудові права й соціальні гарантії. Роботодавець не може змусити вас виконувати роботу, яка не передбачена трудовим договором і посадовою інструкцією. То ж, якщо ви не згодні з тим, що вам кажуть робити, можете відмовитися.

Чи дозволяється використовувати програмний РРО під час реалізації пального?

Державна податкова служба інформує, що відповідно до пункту 1 статті 3 Закону України від 06.07.1995 № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265) суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для виконання платіжної операції зобов'язані: проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи реєстратори розрахункових операцій або через зареєстровані фіскальним сервером контролюючого органу програмні реєстратори розрахункових операцій зі створенням у паперовій та/або електронній формі відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій, або у випадках, передбачених цим Законом, із застосуванням зареєстрованих у встановленому порядку розрахункових книжок. Поряд з цим, згідно з абзацом другим пункту 1 статті 3 Закону № 265 (у редакції Закону України від 01.12.2020 № 1017-IX) використання програмних реєстраторів розрахункових операцій при оптовій та/або роздрібній торгівлі пальним забороняється. Необхідно зазначити, що термін «пальне» наведений у Податковому кодексі України (далі – Кодекс), – нафтопродукти, скраплений газ, паливо моторне альтернативне, паливо моторне сумішеве, речовини, що використовуються як компоненти моторних палив, інші товари, зазначені у підпункті 215.3.4 пункту 215.3 статті 215 цього Кодексу (підпункт 14.1.1411 пункту 14.1 статті 14 Кодексу).

МПЗ за 2022 рік платниками ЄП ІУ групи сплачується із податковими зобов’язаннями за І квартал 2023 року

Гайворонська  ДПІ ГУ ДПС у  Кіровоградській області нагадує, що платники єдиного податку ІУ групи розрахунок мінімального податкового зобов’язання (далі - МПЗ) за 2022 рік подають як додаток до податкової декларації на 2023 рік - згідно з п. 64 підрозд.10 розд. XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України встановлено, що першим роком, за який визначається мінімальне податкове зобов'язання, є 2022 рік. При цьому, відповідно до абзацу 2 п. 297 прим.1.7 ст.297 прим.1 ПКУ встановлено, що, при позитивному значенні різниці між сумою загального мінімального податкового зобов'язання та загальною сумою сплачених податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок, платник єдиного податку ІУ групи зобов'язаний збільшити визначену в податковій декларації за наступний за звітним податковий (звітний) рік суму єдиного податку, що підлягає сплаті до бюджету, на суму такого позитивного значення. Для платників єдиного податку ІУ групи сума такого збільшення розподіляється між відповідними місцевими бюджетами та перераховується пропорційно частці земельних ділянок сільськогосподарського призначення, розташованих на території відповідної територіальної громади, у загальній площі таких земельних ділянок, власником або користувачем яких є платник податку. Форма податкової декларації платника єдиного податку ІУ групи, затверджена наказом Міністерства фінансів України від 19.06.2015 року №578 у редакції наказу Міністерства фінансів України від 24.11.2022року №394, містить Додаток 3 «Розрахунок загального мінімального податкового зобов’язання за податковий (звітний) рік», в якому відображається розрахунок мінімального зобов’язання за податковий (звітний) рік. Додаток 3 є невід’ємною частиною податкової декларації, тому він подається як до загальної, так і до звітних декларацій.  Позитивне значення МПЗ, розраховане в Додатку 3, переноситься до рядка 4 графи 7 Податкової декларації платника єдиного податку четвертої групи, сумується із податковими зобов’язаннями з єдиного податку за І квартал та  підлягає сплаті протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) кварталу, відповідно до п.п. 295.9.2 п. 295.9 ст. 295 ПКУ.

Довідка - підтвердження статусу податкового резидента України для уникнення подвійного оподаткування відповідно до норм міжнародних договорів

Гайворонська  ДПІ ГУ ДПС у  Кіровоградській області інформує, що для отримання Довідки - підтвердження статусу податкового резидента України для уникнення подвійного оподаткування  відповідно до норм міжнародних договорів подається заява за формою, наведеною у додатку до Порядку підтвердження статусу податкового резидента України для уникнення подвійного оподаткування відповідно до норм міжнародних договорів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 19.08.2022 № 248, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 07.10.2022 за № 1195/38531 (далі - заява).  Документи за спеціальними формами, затвердженими іноземними компетентними органами (у разі необхідності отримання підтвердження статусу податкового резидента на цих документах). Зазначені документи подаються з перекладом українською мовою. Заява подається платником податків (уповноваженим представником) до контролюючого органу за основним місцем обліку, а у разі подання заяви на отримання довідки платниками податків - фізичними особами, які тимчасово перебувають за межами населеного пункту проживання або не мають постійного місця проживання, - до будь-якого контролюючого органу в один із таких способів:   - поштою;  - безпосередньо до контролюючого органу; - засобами інформаційно-комунікаційної системи "Електронний кабінет", вхід до якої здійснюється за адресою: cabinet.tax.gov.ua (розділ "Листування з ДПС"). Документи за спеціальними формами, затвердженими іноземними компетентними органами, подаються платником податків (уповноваженим представником) до контролюючого органу за основним місцем обліку. Протягом 10 календарних днів контролюючий орган надає: - Довідку-підтвердження статусу податкового резидента України для уникнення подвійного оподаткування відповідно до норм міжнародних договорів. - Засвідчені підписом керівника контролюючого органу (його заступника або уповноваженої особи) та печаткою документи за спеціальними формами, затвердженими компетентним органом іноземної держави, для виконання відповідного міжнародного договору про уникнення подвійного оподаткування на її території з метою звільнення (зменшення) від оподаткування доходів із джерел в іноземній державі або відшкодування уже сплачених податків на території іноземної держави. Зазначені документи надаються поштою або безпосередньо в контролюючому органі, до якого подано заяву, у разі зазначення такого способу отримання у заяві. У наданні Довідки-підтвердження статусу податкового резидента України може бути відмовлено за наявності таких підстав:  1. Особа не може бути визнана резидентом України відповідно до критеріїв, зазначених у п.п.14.1.213 п.14.1 ст. 14 Податкового кодексу України. 2. Відсутні дані щодо реєстрації в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань для юридичних осіб або фізичних осіб - підприємців. 3. Відсутні дані щодо реєстрації в Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків для фізичних осіб. 4. Невідповідність відомостей, зазначених у заяві, зокрема реєстраційних даних юридичної або фізичної особи, даним, наявним в інформаційних системах контролюючого органу. 5. Документи подано особою, яка не має на це повноважень. 6. Іноземна компанія, що має місце ефективного управління на території України, не набула або відмовилась від статусу податкового резидента України відповідно до п.п.133.1.5 п.133.1 ст.133 Податкового кодексу України. Бланк та зразок заяви розміщено у підрозділі "Адміністративні послуги" розділу "Діяльність" субсайту ГУ ДПС у Кіровоградській  області.

З 01 квітня 2023 року запроваджується міжнародний стандарт  ISO 20022 у платіжній інфраструктурі України 

Гайворонська ГУ ДПС  у Кіровоградській  області повідомляє, що Законом України від 30 червня 2021 року № 1591-ІХ «Про платіжні послуги» (далі – Закон) створено умови для переходу української платіжної інфраструктури на міжнародний стандарт обміну платіжними повідомленнями ISO 20022, який є основою функціонування європейських платіжних систем. На виконання вимог вищевказаного Закону Правлінням Національного банку України прийнята постанова від 16.09.2021 № 93 «Про запровадження міжнародного стандарту ISO 20022 у платіжній інфраструктурі України», згідно з якою в рамках реалізації проєкту Національного банку України «Розвиток платіжної інфраструктури України» з 01 квітня 2023 року запроваджується у платіжній інфраструктурі України міжнародний стандарт ISO 20022. У зв’язку з цим, Національний банк України з 01 квітня 2023 року впроваджує систему електронних платежів нового покоління СЕП – 4.0, у якій забезпечено можливість цілодобового режиму роботи СЕП 24/7 без зупинення роботи із виконання міжбанківських платіжних операцій. Таким чином, з 01 квітня 2023 року усі міжбанківські платіжні операції в гривні здійснюватимуться з переходом на щоденне опрацювання переказів в національній валюті, включаючи вихідні та святкові дні. Тобто Державна податкова служба України буде отримувати від Державної казначейської служби України інформацію про надходження на бюджетні/ небюджетні рахунки також у вихідні та святкові дні. В умовах дії міжнародного стандарту ISO 20022, з метою врегулювання механізму сплати податків, зборів, платежів, єдиного внеску, затверджено наказ Міністерства фінансів України від 22.03.2023 № 148 «Про затвердження Порядку заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, внесення авансових (передоплати), грошової застави, а також у разі їх повернення», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 28 березня 2023 року за № 528/39584 (набирає чинності з 01 квітня 2023 року). Цим наказом передбачено, що платники під час сплати податків, зборів, платежів, єдиного внеску з 01 липня 2023 року використовують виключно структурований формат реквізиту «Призначення платежу», який включає заповнення тільки двох обов’язкових полів, а саме «Код виду сплати» та «додаткова інформація запису». Це не стосується платників єдиного рахунку. Звертаємо увагу, що одночасно для всіх платників запроваджено перехідний період, який надає можливість до 01 липня 2023 року при сплаті податків, зборів, платежів, єдиного внеску використовувати і старий формат реквізиту «Призначення платежу» (наказ Міністерства фінансів України від 24 липня 2015 року № 666 втрачає чинність 01 липня 2023 року).

Задекларована праця = трудові і соціальні права

Працювати за трудовим договором – вигідно!  З моменту укладення трудового договору ви – найманий працівник, який має трудові права й соціальні гарантії. Роботодавець не може змусити вас виконувати роботу, яка не передбачена трудовим договором і посадовою інструкцією. То ж, якщо ви не згодні з тим, що вам кажуть робити, можете відмовитися.

Чи дозволяється використовувати програмний РРО під час реалізації пального?

Державна податкова служба інформує, що відповідно до пункту 1 статті 3 Закону України від 06.07.1995 № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265) суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для виконання платіжної операції зобов'язані: проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи реєстратори розрахункових операцій або через зареєстровані фіскальним сервером контролюючого органу програмні реєстратори розрахункових операцій зі створенням у паперовій та/або електронній формі відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій, або у випадках, передбачених цим Законом, із застосуванням зареєстрованих у встановленому порядку розрахункових книжок. Поряд з цим, згідно з абзацом другим пункту 1 статті 3 Закону № 265 (у редакції Закону України від 01.12.2020 № 1017-IX) використання програмних реєстраторів розрахункових операцій при оптовій та/або роздрібній торгівлі пальним забороняється. Необхідно зазначити, що термін «пальне» наведений у Податковому кодексі України (далі – Кодекс), – нафтопродукти, скраплений газ, паливо моторне альтернативне, паливо моторне сумішеве, речовини, що використовуються як компоненти моторних палив, інші товари, зазначені у підпункті 215.3.4 пункту 215.3 статті 215 цього Кодексу (підпункт 14.1.1411 пункту 14.1 статті 14 Кодексу).

МПЗ за 2022 рік платниками ЄП ІУ групи сплачується із податковими зобов’язаннями за І квартал 2023 року

Гайворонська  ДПІ ГУ ДПС у  Кіровоградській області нагадує, що платники єдиного податку ІУ групи розрахунок мінімального податкового зобов’язання (далі - МПЗ) за 2022 рік подають як додаток до податкової декларації на 2023 рік - згідно з п. 64 підрозд.10 розд. XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України встановлено, що першим роком, за який визначається мінімальне податкове зобов'язання, є 2022 рік. При цьому, відповідно до абзацу 2 п. 297 прим.1.7 ст.297 прим.1 ПКУ встановлено, що, при позитивному значенні різниці між сумою загального мінімального податкового зобов'язання та загальною сумою сплачених податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок, платник єдиного податку ІУ групи зобов'язаний збільшити визначену в податковій декларації за наступний за звітним податковий (звітний) рік суму єдиного податку, що підлягає сплаті до бюджету, на суму такого позитивного значення. Для платників єдиного податку ІУ групи сума такого збільшення розподіляється між відповідними місцевими бюджетами та перераховується пропорційно частці земельних ділянок сільськогосподарського призначення, розташованих на території відповідної територіальної громади, у загальній площі таких земельних ділянок, власником або користувачем яких є платник податку. Форма податкової декларації платника єдиного податку ІУ групи, затверджена наказом Міністерства фінансів України від 19.06.2015 року №578 у редакції наказу Міністерства фінансів України від 24.11.2022року №394, містить Додаток 3 «Розрахунок загального мінімального податкового зобов’язання за податковий (звітний) рік», в якому відображається розрахунок мінімального зобов’язання за податковий (звітний) рік. Додаток 3 є невід’ємною частиною податкової декларації, тому він подається як до загальної, так і до звітних декларацій.  Позитивне значення МПЗ, розраховане в Додатку 3, переноситься до рядка 4 графи 7 Податкової декларації платника єдиного податку четвертої групи, сумується із податковими зобов’язаннями з єдиного податку за І квартал та  підлягає сплаті протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) кварталу, відповідно до п.п. 295.9.2 п. 295.9 ст. 295 ПКУ.

Довідка - підтвердження статусу податкового резидента України для уникнення подвійного оподаткування відповідно до норм міжнародних договорів

Гайворонська  ДПІ ГУ ДПС у  Кіровоградській області інформує, що для отримання Довідки - підтвердження статусу податкового резидента України для уникнення подвійного оподаткування  відповідно до норм міжнародних договорів подається заява за формою, наведеною у додатку до Порядку підтвердження статусу податкового резидента України для уникнення подвійного оподаткування відповідно до норм міжнародних договорів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 19.08.2022 № 248, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 07.10.2022 за № 1195/38531 (далі - заява).  Документи за спеціальними формами, затвердженими іноземними компетентними органами (у разі необхідності отримання підтвердження статусу податкового резидента на цих документах). Зазначені документи подаються з перекладом українською мовою. Заява подається платником податків (уповноваженим представником) до контролюючого органу за основним місцем обліку, а у разі подання заяви на отримання довідки платниками податків - фізичними особами, які тимчасово перебувають за межами населеного пункту проживання або не мають постійного місця проживання, - до будь-якого контролюючого органу в один із таких способів:   - поштою;  - безпосередньо до контролюючого органу; - засобами інформаційно-комунікаційної системи "Електронний кабінет", вхід до якої здійснюється за адресою: cabinet.tax.gov.ua (розділ "Листування з ДПС"). Документи за спеціальними формами, затвердженими іноземними компетентними органами, подаються платником податків (уповноваженим представником) до контролюючого органу за основним місцем обліку. Протягом 10 календарних днів контролюючий орган надає: - Довідку-підтвердження статусу податкового резидента України для уникнення подвійного оподаткування відповідно до норм міжнародних договорів. - Засвідчені підписом керівника контролюючого органу (його заступника або уповноваженої особи) та печаткою документи за спеціальними формами, затвердженими компетентним органом іноземної держави, для виконання відповідного міжнародного договору про уникнення подвійного оподаткування на її території з метою звільнення (зменшення) від оподаткування доходів із джерел в іноземній державі або відшкодування уже сплачених податків на території іноземної держави. Зазначені документи надаються поштою або безпосередньо в контролюючому органі, до якого подано заяву, у разі зазначення такого способу отримання у заяві. У наданні Довідки-підтвердження статусу податкового резидента України може бути відмовлено за наявності таких підстав:  1. Особа не може бути визнана резидентом України відповідно до критеріїв, зазначених у п.п.14.1.213 п.14.1 ст. 14 Податкового кодексу України. 2. Відсутні дані щодо реєстрації в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань для юридичних осіб або фізичних осіб - підприємців. 3. Відсутні дані щодо реєстрації в Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків для фізичних осіб. 4. Невідповідність відомостей, зазначених у заяві, зокрема реєстраційних даних юридичної або фізичної особи, даним, наявним в інформаційних системах контролюючого органу. 5. Документи подано особою, яка не має на це повноважень. 6. Іноземна компанія, що має місце ефективного управління на території України, не набула або відмовилась від статусу податкового резидента України відповідно до п.п.133.1.5 п.133.1 ст.133 Податкового кодексу України. Бланк та зразок заяви розміщено у підрозділі "Адміністративні послуги" розділу "Діяльність" субсайту ГУ ДПС у Кіровоградській  області.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь