Заваллівська громада

Кіровоградська область, Голованівський район

Обережно кір.

Дата: 16.03.2023 09:28
Кількість переглядів: 131

Фото без опису

Обережно кір.

За даними Центру громадського здоров’я протягом 2022 року в Україні зареєстровано     11 випадків кору, у порівнянні з 2021 роком захворюваність на кір у минулому році зменшилась на 5 випадків (за 2021 рік зареєстровано 16 випадків кору).

Зазначимо, що кір - це дуже заразне вірусне захворювання, при якому збудник швидко передається від хворої людини до здорової повітряно-крапельним шляхом. Вірус кору може зберігатися в повітрі та на поверхнях до двох годин після того, як хвора людина покине приміщення. Згідно з даними, при контакті з хворим на кір дев’ять із десяти людей також захворіють.

Інкубаційний період кору (період відсутності симптомів) становить 6-21 день. Потім з’являються симптоми: висока температура, головний біль, нежить, сухий кашель, збільшення лімфатичних вузлів, запалення слизових оболонок очей (сльозотеча, світлобоязнь, гнійні виділення), діарея та блювота. На 4-5 день хвороби з’являється червоний висип, який починається зі шкіри голови й обличчя, а потім поширюється на все тіло. Симптоматичне захворювання може тривати до 4 тижнів і більше.

 

Це захворювання небезпечне серйозними ускладненнями: пневмонією, отитом, енцефалітом (запаленням мозку) тощо, а також може призвести до інвалідності та смерті. Ліків від кору не існує, але захворюванню можна запобігти, вчасно пройшовши курс щеплень.

Від кору захищають дві дози вакцини. Відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень, від кору дітей в Україні вакцинують в 1 рік, а в 6 років здійснюють планову ревакцинацію.

Вакцина проти кору входить до складу комбінованої трикомпонентної вакцини КПК (для профілактики кору, епідемічного паротиту, краснухи). Високий рівень вакцинації населення створює колективний імунітет - якщо охоплення імунізацією становить 98% або вище, то кір не поширюватиметься. Тож закликаємо батьків подбати про захист своїх дітей та вчасно здійснити профілактичні щеплення.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь