Заваллівська громада

Кіровоградська область, Голованівський район

УВАГА ЛЕПТОСПІРОЗ !!!

Дата: 15.07.2021 12:55
Кількість переглядів: 1522

Фото без описуПАМ'ЯТКА

 Заваллівська селищна рада  нагадує, лептоспіроз– гостре інфекційне захворювання людей і тварин, спричиняється збудником лептоспірою, характеризується ураженням печінки, нирок, м’язів і супроводжується хвилеподібною гарячкою.

Лептоспіри зберігають життєздатність у вологому грунті протягом 270 днів, в природних водоймах – 7-30 днів, у харчових продуктах – декілька днів. Пряме сонячне і ультрафіолетове випромінювання діє на них згубно, так само як кислоти і луги та дезинфікуючі засоби.

Джерелом інфекції для людей є хворі і перехворілі сільськогосподарські, домашні, дикі тварини, гризуни, які виділяють лептоспір із сечею і заражають навколишнє середовище. Основними носіями збудника лептоспірозу у природніх вогнищах є щурі, польові миші, землерийки, їжаки. В побутових осередках резервуаром інфекції є щурі, велика рогата худоба, свині, собаки.

Захворювання від людини до людини не передається. Характерна літньо-осіння сезонність захворювання.

Зараження на лептоспіроз відбувається під час купання, пиття води з відкритих водоймищ, риболовлі, сільськогосподарських польових робіт, при вживанні продуктів харчування, забруднених сечею гризунів. В організм людини збудник проникає через пошкоджену шкіру і слизові оболонки порожнини рота, очей, носа, шлунково-кишкового  тракту.

З моменту зараження до початку захворювання проходить від 6 до 20 днів (найчастіше 6-14 днів). Захворювання у більшості випадків починається гостро, підвищується температура тіла до 39-40 С, хворі скаржаться на сильний головний біль, слабість, біль в м”язах, особливо литкових (діагностична ознака).

Розрізняють жовтяничну та безжовтяничну форми. При жовтяничній формі з перших днів хвороби  з`являється жовтяниця шкіри з максимальним розвитком до 4-6-го дня хвороби.

Успіх лікування залежить від раннього звернення хворих за медичною допомогою та ранньої діагностики. Госпіталізація хворих є обов”язкова, тому що можливі важкі ускладнення. Хвороба може ускладнюватися порушеннями з боку нирок і печінки, кровотечею, міокардитом, набряком мозку, пневмонією, порушенням кровообігу. Важкий перебіг хвороби часто закінчується смертю хворих.

А тому не варто ставити самому собі діагноз та займатися самолікуванням,  негайно звертайтеся за медичною допомогою у випадку появи перших симптомів захворювання, так як захворювання може закінчуватися летально.

  Щоб не захворіти на лептоспіроз необхідно:

  • дотримуватись правил особистої гігієни, мити руки перед вживанням їжі;
  • не купатись у забруднених водоймах, які не визначені як рекреаційні місця для відпочинку та купання;
  • не пити води з невідомих джерел;
  • не допускати забруднення гризунами харчових продуктів та питної води;
  • не ловити рибу в заборонених місцях;
  • проводити заходи по знищенню щурів та мишовидних гризунів у підвалах, садибах, будинках та ін.

Найбільш ефективним заходом профілактики лептоспірозу є одночасне проведення суцільної весняно-осінньої дератизації в селищах та селах громади.

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь