Заваллівська громада

Кіровоградська область, Голованівський район

ПОПЕРЕДНЄ ПОЛЬОВЕ ОЦІНЮВАННЯ – НЕВІД’ЄМНИЙ ЗАХІД СОРТОВОГО КОНТРОЛЮ

Дата: 25.05.2021 12:32
Кількість переглядів: 331

Фото без описуЗвертаємо увагу виробників насіння на необхідність своєчасного проведення попереднього польового оцінювання насінницьких посівів, який є невід’ємним заходом сортового контролю у насінництві.

Процедура проведення сертифікації, в тому числі сортової, визначається «Порядком проведення сертифікації, видачі та скасування сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал», затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 21 лютого 2017 р. № 97 (зі змінами). Відповідно до Порядку суб’єкт насінництва та розсадництва подає до органу із сертифікації або його підрозділу за місцезнаходженням посіву заявку на визначення сортових якостей насіння.

У ході попереднього польового оцінювання кожен заявлений посів обстежують у натурі для підтвердження ідентичності сорту за комплексом сортовирізняльних ознак, що проявляються у період колосіння (викидання волоті) – цвітіння, а також перевіряють дотримання вимог технології виробництва насіння (попередники, межі посіву, просторова ізоляція) та ступінь засміченості посіву бур’янами (карантинними, важковідокремлюваними, злісними), важковідокремлюваними культурами, ураженості хворобами і пошкодженості шкідниками. При цьому до уваги беруть тільки ті ознаки, які в цей період мають явно виражений прояв.

Оскільки період колосіння (викидання волоті) – цвітіння по часу досить обмежений, зволікання з проведенням цього заходу може привести до фальсифікації з визначення сортової чистоти посіву.

За роз’ясненнями та консультаціями з цього питання можна звертатися до відділу контролю в сфері насінництва та розсадництва управління фітосанітарної безпеки за телефоном +380501717369. Ми знаходимося за адресою: м. Кропивницький, вул. Тараса Карпи, 84, каб. 404.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь