Заваллівська громада

Кіровоградська область, Голованівський район

Дії у разі спадкування паю, що знаходиться в оренді

Дата: 17.05.2021 13:27
Кількість переглядів: 467

Фото без описуДо відділу «Гайворонське бюро правової допомоги» Голованівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернувся місцевий житель з питання, щодо подальших дій у разі спадкування паю, що знаходиться в оренді

Фахівці Гайворонського БПД консультують, Згідно із законодавством зміна власника земельної ділянки (орендодавця) не є підставою для припинення договору оренди землі.

Особа, яка набула право власності на земельну ділянку, що перебуває в оренді, протягом одного місяця з дня державної реєстрації права власності на неї зобов’язана повідомити про це орендаря в порядку, визначеному статтею 1481 Земельного кодексу України.

Повідомлення повинно містити:

  • кадастровий номер (за наявності), місця розташування та площі земельної ділянки;
  • найменування (для юридичних осіб), прізвища, ім’я, по батькові (для фізичних осіб) нового власника;
  • місце проживання (знаходження) нового власника, його поштової адреси;
  • платіжні реквізити (у разі, якщо законом або договором передбачена плата за користування земельною ділянкою у грошовій формі).

Повідомлення надсилається користувачу земельної ділянки рекомендованим листом з повідомленням про вручення або вручається йому особисто під розписку.

Дані дії є обов’язком нового власника, з метою недопущення несприятливих наслідків для нього у майбутньому (отримання орендної плати, внесення змін до договору, зупинення строків для поновлення дії договору на навий строк). Так, неповідомлення орендодавцем про свої права на спадкове майно і ненадання орендодавцем необхідних платіжних реквізитів для виплати йому орендної плати, позбавляє орендаря можливості належним чином виконати своє зобов`язання за договором оренди, зокрема, сплатити орендну плату у встановлений договором строк. Отже, він не несе відповідальність за невиконання зобов`язання щодо сплати орендної плати. Вказане відповідає правовому висновку викладеному у постанові Верховного Суду у складі Об'єднаної Палати Касаційного цивільного суду від 09 грудня 2019 року у справі №709/1089/17 (провадження № 61-12745сво18). Крім того, у вказаній постанові Верховний суд дійшов висновку, що за відсутності у орендаря даних про нового власника земельної ділянки він не має фактичної можливості сплатити орендну плату новому власнику.

Отже, успадкувавши пай, спадкоємець приймає на себе не тільки право власності на нього, а й права і обов'язки, що виникли у спадкодавця за договором. Причому, до закінчення терміну оренди новий власник не має права в односторонньому порядку розірвати договір, крім випадку коли в договорі оренди не прописано, що смерть орендодавця є підставою для припинення дії договору.

Якщо у вас виникли питання, або ваші права порушені звертайтеся до фахівців системи безоплатної правової допомоги - ваші правові проблеми можна вирішити дистанційно ?

? зателефонувати на безкоштовний номер системи надання безоплатної правової допомоги 0 800-213-103;

? поставити запитання в месенджер фейсбук-сторінки Голованівський місцевий центр з надання БВПД:https://www.facebook.com/glvn.legalaid.kr.ua/;

? написати на електронну пошту відділу «Гайворонське бюро правової допомоги» Голованівського місцевого центру з надання БВПД:  haivoronske@legalaid.kr.ua

або Голованівського місцевого центру: holovanivsk.kropyvnytskyi@legalaid.kr.ua;

?  зателефонуйте на номер відділу «Гайворонське бюро правової допомоги» Голованівського місцевого центру з надання БВПД: (05254) 5 – 00 – 22,  068-862-23-52

? скористатися правничою вікіпедією WikiLegalAid https://wiki.legalaid.gov.ua;
? прочитати правову консультацію на телеграм-каналі «Безоплатна правова допомога» https://t.me/ualegalaid або обговорити її у нашому чаті - https://t.me/ualegalaidchat.

? Скористатися мобільним застосунком «Безоплатна правова допомога», завантаживши його через Google Play чи App Store за посиланням https://bit.ly/3hwwgqR, або завантажити мобільний застосунок «Твоє право», перейшовши за посиланням https://bit.ly/3iorbkE


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь