Заваллівська громада

Кіровоградська область, Голованівський район

до уваги платників податків

Дата: 14.03.2024 09:45
Кількість переглядів: 23

 

Корисне власникам дороговартісних авто

Гайворонська ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області  нагадує, що платниками транспортного податку є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які мають зареєстровані в Україні згідно з чинним законодавством власні легкові автомобілі, що є об’єктами оподаткування. Нормами Податкового кодексу України визначено, що об’єктом оподаткування податком є легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не більше п’яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року (в 2024 році це 2 662 500грн). Щороку до 1 лютого податкового (звітного) року центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику економічного, соціального розвитку і торгівлі, на офіційному вебпорталі розміщується перелік легкових автомобілів, з року випуску яких минуло не більше п’яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року. Основним показником, на основі якого складається перелік, є середньоринкова вартість автомобіля. Методику визначення середньоринкової вартості легкових автомобілів затверджено постановою КМУ від 18 лютого 2016 року № 66 «Про затвердження Методики визначення середньоринкової вартості легкових автомобілів та внесення змін у додатки 1 і 2 до Порядку визначення середньоринкової вартості легкових автомобілів, мотоциклів, мопедів». 

 Про строки, до настання яких торговці повинні забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків

Гайворонська ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області  інформує, що Кабінет Міністрів України Постановою від 29 липня 2022 року №894 установив строки, до настання яких торговці повинні забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків (у тому числі з використання електронних платіжних засобів, платіжних застосунків або платіжних пристроїв) за продані ними товари (надані послуги), зокрема:   1) з 1 січня 2024 року – торговці, які провадять господарську діяльність у населених пунктах з чисельністю населення від 5 до 25 тис. осіб (крім торговців, зазначених у пункті 4); 2) з 1 січня 2025 року – торговці, які провадять господарську діяльність у населених пунктах з чисельністю населення менше, ніж 5 тис. осіб (крім торговців, зазначених у пункті 4); 3) з 1 січня 2026 року – торговці – фізичні особи-підприємці – платники єдиного податку першої групи, торговці, які здійснюють торгівлю з використанням торгових автоматів, виїзну (виносну) торгівлю, продаж власноручно вирощеної або відгодованої продукції. Станом на 2024 рік суб’єкти господарювання зобов’язані забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків (у тому числі з використання електронних платіжних засобів, платіжних застосунків або платіжних пристроїв) за продані ними товари (надані послуги) у населених пунктах з чисельністю населення від 5 тис. осіб.  Гайворонська ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області  нагадує, що за недотримання установлених законодавством вимог щодо забезпечення можливості розрахунків за продані товари (надані послуги) з використанням електронних платіжних засобів передбачено адміністративну відповідальність та накладення штрафу від 1700 грн. до 3400 грн. За повторне порушення, вчинене протягом року, штраф накладається у розмірі від 8500 грн. до 17000 грн.

 Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс забезпечує суспільство своєчасною, достовірною та повною податковою інформацією

Гайворонська ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області  інформує, що  у межах створення Електронної інформаційної системи (Електронного Уряду) функціонує Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс (далі - ЗІР) доступ до якого здійснюється через вебпортал ДПС або безпосередньо через будь-яку пошукову систему в мережі інтернет. Робота ЗІР направлена на забезпечення суспільства своєчасною, достовірною і повною довідковою інформацією у вигляді, зокрема, відповідей на запитання із 37 напрямів; нормативними та інформаційними документами; актуальними ставками податків; інформацією щодо останніх змін в податковому законодавстві, щоденною підбіркою відповідей на двадцять актуальних запитань; податковим календарем, який містить систематизовану інформацію про терміни сплати податків і зборів, платежів, подання звітності до органів ДПС. Крім того, користувачі ЗІР мають можливість оцінити якість відповідей на запитання, що містяться у розділі «Запитання-відповіді з Бази знань», залишити коментар чи пропозицію до них, а проведений аналіз та опрацювання таких коментарів дозволяє забезпечувати надання якісних інформаційно-довідкових послуг. Відповідно до п. 4 наказу Державної податкової служби України від 06.02.2024 №106 «Про затвердження Порядку організації роботи з формування та підтримки в актуальному стані Бази знань» територіальні органи ДПС зобов’язані використовувати Базу знань ЗІР як основу при підготовці індивідуальних податкових консультацій відповідно до ст.52 глави 3 розділу II Податкового кодексу України та відповідей роз’яснювального характеру на звернення фізичних та юридичних осіб. ІДД здійснюється автоматична фіксація кількості відвідувань користувачів ЗІР. В середньому на місяць до ЗІР звертаються понад 320 тис. користувачів. Враховуючи зазначене, з метою підвищення рівня та якості податкових знань у суспільства, рекомендуємо платникам податків використовувати сервіс ЗІР. 

Про декларування спадщини або подарунку

Гайворонська ДПІ ГУ ДПС у Кіровоградській області  нагадує, що триває кампанія декларування громадянами доходів, отриманих протягом 2022 року. Проте громадяни, які отримали дохід у вигляді спадщини (подарунку), що оподатковується за нульовою ставкою податку, не зобов'язані включати вартість (суму) такої спадщини (подарунку) до складу загального річного оподатковуваного доходу та подавати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи, за умови відсутності інших підстав для подання декларації.
 Якщо ж успадковано або отримано у дарунок майно яке підлягає оподаткуванню, то його вартість включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу та підлягає оподаткуванню. Звертаємо увагу, що правила оподаткування успадкованого майна та об'єктів дарування встановлено ст. 174 ПКУ. Водночас, пунктом 179.2 статті 179 ПКУ визначено, що відповідно до розділу IV ПКУ обов'язок платника податку щодо подання податкової декларації вважається виконаним і податкова декларація не подається, якщо такий платник податку отримував доходи, зокрема
 від операцій продажу (обміну) майна, дарування, дохід від яких відповідно до розділу IV ПКУ не оподатковується, оподатковується за нульовою ставкою та/або з яких при нотаріальному посвідченні договорів, за якими був сплачений податок відповідно до розділу IV ПКУ;  у вигляді об'єктів спадщини, які відповідно до цього розділу оподатковуються за нульовою ставкою податку та/або з яких сплачено податок відповідно до пункту 174.3 статті 174 ПКУ. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь